Belgische medaillewinnaars krijgen bezoek van de Braziliaanse fiscus

Twee dingen zijn zeker in het leven: de dood en belastingen. Voor Belgische medaillewinnaars is dat niet anders. Omdat België in 1972 een dubbelbelastingverdrag heeft afgesloten met Brazilië, worden Belgen in Zuid-Amerika belast op hun inkomen.

Atleten die op de Olympische Spelen en knappe prestatie neerzetten, worden natuurlijk beloond door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (het BOIC). Sporters die goud in de wacht slepen krijgen 50.000 euro, zilver is goed voor 30.000 euro en een bronzenmedaillewinnaar ontvangt 20.000 euro. Een vierde plaats brengt 10.000 euro op en een vijfde tot achtste plaats betekent een premie van 5.000 euro. Voor ploegsporten ligt de premie iets lager, waardoor de Red Lions elk 7.500 euro ontvangen voor hun zilveren medaille.

Op dat inkomen moeten ze natuurlijk belastingen betalen en dankzij het verdrag tussen België en Brazilië gaat het geld naar de Zuid-Amerikaanse fiscus. Dat is goed nieuws voor de atleten, omdat de belastingtarieven in Brazilië lager liggen dan hier.

Voor andere landen ligt dat anders. Nederland heeft bijvoorbeeld geen bedrag, waardoor hun atleten thuis aan een hoger tarief belast worden.