OS 2016 - Thomas Van der Plaetsen is tevreden na eerste dag in tienkamp

door
Belga
Leestijd 2 min.

Thomas Van der Plaetsen sloot de eerste dag van de olympische tienkamp af op plaats 11 met 4.225 punten. "Ik ben tevreden", klonk het woensdagavond na het laatste nummer van de dag, de 400 meter. Van der Plaetsen lukte in het olympisch stadion in Rio zijn beste prestatie van het seizoen in het verspringen (7m66), hoogspringen (2m16) en de 400m (11.24). Op de 100m bleef hij er een honderdste boven (11.24). Alleen het kogelstoten (12m84) viel wat tegen.

Vooral in het hoogspringen maakte VdP indruk. Hij sprong zijn beste competitie in zes jaar en bleef slechts 1 cm verwijderd van zijn persoonlijk record. "Het was een beetje een magische wedstrijd waarbij ik elke hoogte bij de eerste poging overschreed. Het kostte mij precies geen energie. Wel jammer dat ik mijn pr net mis. Ik heb er positieve energie uitgehaald na het tegenvallende kogelstoten."

Na vijf onderdelen totaliseert Van der Plaetsen 4.225 punten. "Dat is super. Ik sta ongeveer 80 punten voor op mijn score van Amsterdam (het EK waar hij vorige maand goud won, red). Dat belooft voor morgen. Ik ben op weg naar de 8.300 punten die ik graag wil halen. Dat blijft mijn doel. Het mindere kogelstoten blijft jammer maar zo'n dingen gebeuren."

Van der Plaetsen legt uit dat hij al enkele maanden sukkelt met een blessure aan de elleboog. "Daardoor is het moeilijk om het kogelstoten helemaal in orde te krijgen. Soms gaat het echt niet, zoals vandaag, en dat is frustrerend. Maar ik heb geprobeerd onmiddellijk de knop om te draaien en positief naar het hoogspringen toe te leven. Dat is ook gelukt."

Donderdag staan in de tienkamp de 110m horden, het discuswerpen, het polsstokspringen, het speerwerpen en de afsluitende 1.500m op het programma. "Ik hoop op een solide dag", zegt Van der Plaetsen. "Er moeten geen echte uitschieters tussen zitten maar al mijn nummers moeten wel op niveau zijn."

.

bron: Belga