OS 2016 - Marten Van Riel wist dat hij zich met de besten kon meten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Triatleet Marten Van Riel zorgde met zijn zesde plaats op de Olympische Spelen in Rio voor één van de mooie Belgische prestaties. De 23-jarige Antwerpenaar, die op de olympische ranking maar op plaats 36 van de 56 stond, klokte af op 1:02 van de tweevoudige olympische kampioen Alistair Brownlee uit Groot-Brittannië. "Ik wist altijd dat ik in staat was tot zo'n resultaat. Als ik zie dat het ook een jongere is die derde eindigde (de Zuid-Afrikaan Henri Schoeman), is dat een beetje een wrang gevoel. Ik was niet ver, maar ik ben ondanks alles heel tevreden met mijn resultaat", aldus Van Riel na zijn aankomst. Jelle Geens raakte bij het zwemmen achterop en eindigde als 38e op 7:04. De triatleten zwommen 1500 meter langs het beroemde strand Copacabana onder de zon (26 graden) bij een watertemperatuur van 21 graden. Van Riel vond dat het scenario gunstig was voor hem. "Ik wist dat ik de besten kon volgen bij het zwemmen", aldus Van Riel, protegé van Marc Herremans. Hij kwam als elfde uit het water, op 9 seconden van leider Varga uit Slovakije.

Jelle Geens sprong daarentegen als 49e op zijn fiets, met al 1:18 achterstand. "Ik heb slecht gezwommen. Dat is mijn zwak punt. Ik moet echt mijn zwemmen verbeteren. Het is weliswaar moeilijk studies (industrieel ingenieur) en training met elkaar te verzoenen."

Vooraan zorgden de broers Brownlee voor een scheiding bij de eerste klim op het fietsparcours van 4,81 km, dat 8 keer werd afgelegd. Een kopgroep van tien mannen vormde zich. "Ik wist dat ik niet zou worden gelost op de fiets, maar ik heb me een beetje gespaard op het einde van het zwemmen, omdat ik wist dat de overgang van het zwemmen naar de fiets heel belangrijk zou zijn, en dat de broers Brownlee snel de beslissing zouden willen maken", aldus Van Riel.

Geens zat in een groep op 2:05. De tien leiders werkten samen en de kloof werd groter. De achterstand van Geens groeide aan: 2:47, 3:20, 3:52, 4:18, 4:26, 4:55 en uiteindelijk 5:22.

Marten Van Riel begon als 9e aan het lopen (10 km) in het kielzog van de leiders. De Britse broers liepen samen uit. Alistair pakte uiteindelijk het goud voor zijn broer Jonathan. De verrassende Henri Schoeman pakte het brons op 42 seconden. Richard Murray eindigde 4e op 49 seconden en de Portugees Joao Pereira, die Van Riel nog in de laatste 200 meter voorbijstak, eindigde 5e op 51 seconden.

"Ik ben maar 23 jaar oud en als ik mijn lopen verbeter, wat echt mogelijk is, zou ik de besten kunnen volgen", aldus nog Van Riel. "Ik ben dolblij voor Marten", reageerde Jelle Geens. "Hij verdient het echt. Hij heeft dit jaar enorm veel vooruitgang geboekt in het lopen. Dankzij hem is de Belgische triatlon geslaagd voor de Spelen."

Zaterdag verdedigen Katrien Verstuyft en Claire Michel de Belgische kleuren op de triatlon bij de vrouwen op hetzelfde parcours.

.

bron: Belga