OS 2016 - Donderdag is D-day voor Red Lions en Jaouad Achab

De Belgische hockeymannen hebben donderdagavond in Rio de Janeiro hun afspraak met de geschiedenis. Om 17u lokale tijd (22u in België) staan de Red Lions in de finale van de Olympische Spelen tegenover Argentinië. Een oefenmatch tussen beide teams eindigde twee weken geleden op een 4-1 zege voor de Argentijnen. "We hebben alles in handen om deze keer wel te winnen. Die wedstrijd was een lesje waaruit we veel hebben geleerd", vertelde topschutter Tom Boon dinsdag na de gewonnen halve finale tegen Nederland.

Bij winst schenken de hockeymannen Team Belgium een derde gouden medaille op deze Spelen na de titels van Greg Van Avermaet (wegrit) en Nafi Thiam (zevenkamp). Verliest het team van Shane McLeod, dan wordt het een tweede zilveren medaille, na die van zwemmer Pieter Timmers (100 vrij). België won in Rio ook al twee keer brons, met baanwielrenster Jolien D'hoore (omnium) en judoka Dirk Van Tichelt (-73kg).

Shane McLeod heeft inmiddels bekendgemaakt zijn aflopende contract te willen verlengen. De Nieuw-Zeelander zou daardoor aan het roer blijven tot 2020. De gesprekken met de hockeyfederatie zijn lopende.

De Red Lions zijn niet de enige Belgen die donderdag een gooi doen naar olympische roem. In het taekwondo komen met Jaouad Achab (-68) en Raheleh Asemani (-57) twee kanshebbers op eremetaal in actie. Vooral Achab is een uitgesproken favoriet. Hij start het toernooi als wereld- en Europees kampioen (in de min 63kg) en nummer 1 op de olympische ranking. Si Mohamed Ketbi, de derde Belgische taekwondoka op de Spelen, kon de hoge verwachtingen woensdag in zijn categorie (-58) niet inlossen. Hij verloor zijn eerste kamp en werd niet opgevist.

In de atletiek werkt Thomas Van der Plaetsen de tweede dag van de tienkamp af. De Europese kampioen staat na de eerste vijf onderdelen (100m, ver, kogel, hoog en 400m) op de elfde plaats.

Pieter-Jan Hannes probeert zich te plaatsen voor de finale van de 1.500 meter, terwijl Renée Eykens in de halve finales van de 800 meter start.

Chloé Leurquin staat voor haar tweede ronde op de Olympic Golf Course. Na de eerste achttien holes prijkt de Belgische, die geboren werd in Rio, achterin het deelnemersveld op een gedeelde 56e plaats met acht over par (79 slagen).

Marten Van Riel en Jelle Geens werken donderdag de olympische triatlon af. Na 1,5km zwemmen, 40km fietsen en 10km lopen, hopen ze allebei minstens top zestien te halen.