Couppoging Turkije – Meer dan 40.000 mensen in gevangenis na mislukte staatsgreep

Couppoging Turkije - Meer dan 40.000 mensen in gevangenis na mislukte staatsgreep

Na de mislukte staatsgreep door een deel van het leger in Turkije zijn al meer dan 40.000 mensen opgesloten in de gevangenis en 20.000 anderen gearresteerd. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim woensdagavond gezegd tijdens een interview met staatszender TRT Haber, aldus persagentschap Anadolu. Meer dan 5.000 mensen zitten in voorlopige hechtenis. Yildirim gaf woensdag een balans van de grootschalige zuiveringsoperatie na de staatsgreep van midden juli. “40.029 mensen zitten in de gevangenis en 20.355 mensen werden al gearresteerd, onder wie politieagenten, soldaten, gerechtelijke medewerkers, lokale bestuurders en burgers”, aldus de premier, die toevoegt dat momenteel nog steeds 5.187 mensen in voorlopige hechtenis zitten. Ook werden 80.000 ambtenaren geschorst, 5.014 anderen werden ontslagen.
De premier meldde ook dat in totaal 10.000 soldaten voor de speciale eenheden zullen worden gerekruteerd. “De voorwaarden van de aanwervingen zijn duidelijk. De bepalende factor wordt echter of ze weerstand kunnen bieden tegen moeilijke omstandigheden en trouw zijn aan hun natie.”
Yildirim beloofde nog dat de autoriteiten de “zuiveringscampagne” tegen de aanhangers van Fetullah Gulen, die door Turkije worden beschouwd als de verantwoordelijke voor de couppoging, zal worden voortgezet. Bij de poging tot staatsgreep kwamen 240 mensen om het leven en raakten 2.200 anderen gewond.

bron: Belga