"Amerikaanse zwemmers verzonnen overvalverhaal"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De commotie over de vier Amerikaanse zwemmers die op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro overvallen geweest zouden zijn, krijgt een zoveelste nieuwe wending. Volgens verschillende media verzon het viertal, met onder meer meervoudig medaillewinnaar Ryan Lochte, de gewapende overval. Ze zouden daarentegen na afloop van een feestje voor de nodige opschudding gezorgd hebben in een tankstations nabij het olympisch dorp. De Amerikaanse zender ABC verwijst bijvoorbeeld naar een Braziliaanse politiebron: "Een van de zwemmers was te zien op de bewakingscamera's. Hij beukte de deur van de wc van het tankstation in en vocht er met een bewaker." De bewakingsagent zou tussenbeide gekomen zijn nadat de zwemmer de deur forceerde. De bewaker zou geen wapen getrokken hebben. Uiteindelijk zouden de zwemmers na discussie een schadevergoeding betaald hebben aan de uitbater.

Alleszins moeten Jack Conger, Gunnar Bentz en Jimmy Feigen met het gerecht praten. Politie en gerecht willen hen ondervragen over de tegenstrijdige verklaringen die ze hebben afgelegd over de beroving. Conger en Bentz werden donderdag vlak voor hun vertrek nog van het vliegtuig gehaald. Lochte vertrok eerder al naar de VS en lijkt buiten schot.

De vier claimden eerst dat ze in de nacht van zaterdag op zondag onder bedreiging van een vuurwapen beroofd werden in een taxi en dat overvallers zich voordeden als politiemensen. Intussen relativeerde Lochte de feiten en zei hij dat ze overvallen werden toen hun taxi stopte aan een tankstation. Volgens Lochte werden ze effectief onder schot gehouden, maar kregen ze geen geweer tegen het hoofd, zoals hij eerder beweerde. Maar volgens de laatste mediaberichten zou ook die verklaring dus geen steek houden.

bron: Belga