Racisme groeit sinds Brexit

Groot-Brittannië moet "dringend" optreden tegen de groei van racistisch geweld sinds de uitstap uit de EU. Dat stelt een Britse regeringscommissie voor gelijkheid en mensenrechten in een rapport dat het grootste ooit zou zijn over etnische minderheden op het eiland.

"In Engeland en Wales heb je twee keer meer kans gedood te worden als je zwart bent." Met die harde woorden benadrukt de commissie dat de geweldpleging tegen etnische minderheden de spuigaten uitloopt. Over het algemeen "hebben zwarten veel meer kans om het slachtoffer te worden van misdaad of om harder aangepakt te worden door het gerecht", aldus het rapport.

Volgens de commissie staat de "ongeziene piek" van xenofobe delicten in rechtstreeks verband met de Brexit. De indijking van immigratie was het centrale thema in de campagne voor het referendum, waarin de Britten op 23 juni voor een exit uit de Europese Unie stemden. "De combinatie van meer haatmisdrijven na de Brexit en een diepe etnische ongelijkheid in het Verengde Koninkrijk is erg zorgwekkend en moet dringend aangepakt worden", zegt David Isaac, de voorzitter van de commissie.

discriminatie op het werk

De ongelijkheid treft ook de arbeidsmarkt. Werkzoekenden met een diploma uit minderheden hebben 2,5 keer minder kans om een job te vinden dan een blanke, zo staat in het rapport. Bij de loontrekkenden verdienen de zwarten met een diploma 23,1% minder dan de blanken.