Crowdfunding groeit explosief

Crowdfunding krijgt eindelijk voeten aan de grond in ons land. De eerste zes maanden van dit jaar werd er in totaal 13,3 miljoen euro opgehaald via die weg. Dat is meer dan heel vorig jaar samen, zo blijkt uit cijfers van het adviesbureau Douw en Koren.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Het zijn vooral jonge ondernemers of creatieve zielen die via crowdfunding de noodzakelijke financiële middelen bijeen sprokkelen. Denk daarbij aan een beginnend regisseur, een app-ontwikkelaar of een start-up die niet via de klassieke weg aan geld geraken en zich dus beroepen het online platform. Het basisidee is dat iedereen die beslist om te investeren in een project een rente of een cadeau in ruil krijgt.

Crowdfunding bestaat al enkele jaren, maar kwam erg traag op gang in België. Gelukkig is dat tij nu aan het keren en beleeft de crowdfunding een explosieve groei. Zo werd in de eerste zes maanden van dit jaar in totaal 13,3 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. Ter vergelijking: heel vorig jaar werd in totaal maar 10,2 miljoen euro opgehaald. In 2014 ging het zelfs maar om 4,5 miljoen euro op jaarbasis. "We zien dat crowdfunding elk jaar aan het verdubbelen is in België", klinkt het bij Douw en Koren op basis van de cijfers.

De groei valt op verschillende manieren te verklaren. Een eerste, logische verklaring is de wereldwijde groei van deze financieringsmethode, waardoor steeds meer ondernemers erop durven vertrouwen. Daarnaast worden de verschillende platformen steeds professioneler. Tot slot scharen steeds meer gevestigde financiële instellingen zich achter dit systeem, waardoor ze ook aan geloofwaardigheid winnen.

"Steeds meer banken in Europa zien crowdfunding als een aanvulling op de financiële sector. We merken dat steeds meer banken voor een bepaald deel van de kapitaalbehoefte willen zorgen op voorwaarde dat er een ander deel via crowdfunding wordt opgehaald", besluit Douw en Koren.

Hoewel de cijfers in ons land in de lift zitten, hinken we nog steeds achterop in vergelijking met de buurlanden. Op jaarbasis gaat het bij ons om zo'n slordige tien miljoen euro, maar in pakweg Frankrijk liggende bedragen een pak hoger. Zij halen met gemak honderden miljoenen binnen. Dat ligt vooral aan het feit dat je in ons land maximaal 1.000 euro mag investeren per project, een beperking die in de buurlanden niet bestaat.