Amerika draagt na 20 jaar ‘sleutel tot internet' over

De Verenigde Staten gaan het domeinnamensysteem DNS, een belangrijk deel van hun heerschappij over het wereldwijde web, uit handen geven aan een onafhankelijke organisatie. Die ‘sleuteloverdracht' zal volgens de Amerikaanse overheid op1 oktober gebeuren.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Het Amerikaanse ministerie van Commercie heeft al decennialang het uiteindelijke zeggenschap over het Domain Naming System (DNS), zo schrijft de Volkskrant. In 1998, bij de oprichting van de International Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), werd afgesproken dat de autoriteit van de VS zou verkleinen, maar in realiteit heeft dat tot nu geduurd.

Vertaalsysteem

DNS is een cruciale bouwsteen van het internet omdat het systeem computers en bekende webadressen koppelt aan hun servers. Dankzij het DNS-systeem kunnen internetgebruikers gewoon het www-adres van een website ingeven in plaats van het IP-adres, een abstracte reeks nummers die de identiteit van aan het internet gekoppelde computers vormt. Kortom, DNS ‘vertaalt' die IP-adressen automatisch naar computernamen en webadressen, en omgekeerd.

Autoriserende rol

De Amerikaanse overheid kijkt er via de National Telecommunications and Information Administration (NTIA) op toe dat de DNS-servers veilig en stabiel blijven. Nu pas, na twintig jaar lobbyen, acht de VS de ICANN klaar om die taak over te nemen, en krijgt de non-profitorganisatie dus de felbegeerde ‘sleutel tot het internet'. In de praktijk neemt ICANN al jaren de meeste taken op zich, maar vanaf 1 oktober zal de organisatie de DNS-servers volledig zelfstandig beheren. Voor de gemiddelde surfer zal de sleuteloverdracht geen enkele zichtbare verandering meebrengen.