Rousseff houdt in open brief vol onschuldig te zijn

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff, die in mei werd geschorst omdat ze beschuldigd wordt van fraude met publieke fondsen, heeft dinsdag in een open brief verklaard dat ze "onschuldig" is en bereid is om een referendum te organiseren over het al of niet organiseren van vervroegde verkiezingen als ze eind augustus niet wordt afgezet. "De Senaat moet een einde maken aan de afzettingsprocedure door te erkennen dat er onweerlegbare te bewijzen zijn dat er geen machtsmisbruik is geweest. Ik ben onschuldig", zei ze in een open brief aan het Braziliaanse volk ze voorlas in het paleis van Alvorada in Brazilië.

"Ik ben overtuigd van de noodzaak van de organisatie van een referendum om het volk te consulteren over het al of niet organiseren van vervroegde verkiezingen, en ik zal mijn volledige steun verlenen", aldus Rousseff in haar "Bericht aan de Senaat en het Braziliaanse volk".

De Braziliaanse grondwet laat geen vervroegde verkiezingen toe wanneer het mandaat van de president nog niet afgelopen is. Om ze toch te laten plaatsvinden, moet een tweederdemeerderheid in het parlement een amendement goedkeuren.

Rousseff is sinds 12 mei geschorst in afwachting van een vonnis rond de vermoedelijke fraude met overheidsgelden in 2014, toen ze opnieuw verkozen werd als president, en begin 2015. Op 10 augustus besliste de Senaat dat de afzettingsprocedure tegen Rousseff opgestart mag worden. De finale beslissing valt rond eind augustus. De presidente zelf ziet die procedure als een "parlementaire staatsgreep" die in gang werd gezet door haar vicepresident Temer, die sinds haar schorsing aan de macht is en die ze een verrader noemt.

"Als er gestemd wordt voor een afzetting zonder dat er sprake is van machtsmisbruik, dan krijgen we een staatsgreep", aldus Rousseff nog. "Dan worden de 110 miljoen kiezers vervangen door 81 senatoren."

Bron: Belga