Politie wou tevergeefs Ryan Lochte ondervragen over getuigenis

Politie wou tevergeefs Ryan Lochte ondervragen over getuigenis

De Braziliaanse politie heeft tevergeefs geprobeerd de Amerikaanse zwemmers Ryan Lochte en James Feigen te ondervragen. Enkele dagen geleden raakte bekend dat ze overvallen geweest zouden zijn, maar er zijn nu twijfels gerezen over hun getuigenis. Volgens de Amerikaanse media legde een rechter een uitreisverbod op, maar heeft Lochte Brazilië reeds verlaten. Volgens het Amerikaanse Olympische Comité wou de lokale politie Lochte en Feigen spreken in het olympisch dorp. De politie wou volgens USOC hun paspoorten ophalen, zodat ze hen nadien nog kan ondervragen. Maar het zwemteam heeft het dorp reeds verlaten na afloop van de zwemcompetitie.

Onder meer The New York Times meldt dat een Braziliaanse rechter vorderde dat het tweetal het land niet mag verlaten wegens twijfels over hun getuigenis. Maar Lochte, meervoudig medaillewinnaar en de bekendste van het viertal, heeft het land reeds verlaten nog voor de rechter de beslissing nam, zo meldt zijn advocaat aan de NY Times. Waar ze momenteel zijn, wil USOC niet zeggen omwille van de veiligheidsregels.

Lochte en Feigen, samen met Gunnar Bentz en Jack Conger, zeiden eerder dat ze het slachtoffer waren van een gewapende overval. Die zou plaatsgevonden hebben zondag in de vroege uurtjes, na afloop van een feestje in het Franse huis op de Spelen. Ze getuigden dat hun taxi tegengehouden werd door personen die zich uitgaven als agenten en die geld en bezittingen afnamen.

In de verklaring van Lochte zou het om één overvaller gaan, zijn teamgenoot Feigen sprak van meerdere overvallers. De Braziliaanse rechter deelde alleszins mee dat volgens de veiligheidsvideo’s van het dorp de “veronderstelde slachtoffers” terugkwamen, zonder tekenen van fysieke of psychologische schade. En “zelfs lachend onder elkaar”, aldus de NY Times.

bron: Belga