OS 2016 - Russische Darya Klishina plaatst zich voor finale verspringen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Darya Klishina, de enige Russische atlete die na het dopingschandaal toestemming kreeg om deel te nemen aan de Spelen in Rio, heeft zich met een sprong over 6m64 geplaatst voor de finale van het verspringen. De 25-jarige Klishina, die in 2011 en 2013 Europees indoorkampioene was, was het onderwerp van veel discussies over het al dan niet aantreden op de Olympische Spelen.

Ze was oorspronkelijk de enige Russische atlete die door de IAAF was opgevist, nadat de federatie 67 andere Russen van de Spelen had geweerd in navolging van een rapport van het Wereldantidopingagentschap (WADA) over structureel dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Zaterdag besliste de IAAF om Klishina dan toch niet te laten aantreden in Rio, omdat er "nieuwe informatie" beschikbaar is op basis van het rapport van Richard McLaren over een staatsgestuurd dopingnetwerk in Rusland. Daarop stapte Klishina naar het TAS, en in de nacht van zondag op maandag besliste het Internationaal Sporttribunaal (TAS) dan toch dat de verspringster mocht deelnemen.

De coach van Klishina, Loren Seagrave, verklaarde dinsdag dat de verspringster twee dagen eerder bloed- en urinetesten had ondergaan. "Ze werd geselecteerd, heeft een urinestaal en een bloedstaal ingediend voor haar biologisch paspoort. Dat komt niet vaak voor, algemeen gezien is het slechts een van de twee", aldus Seagrave. "We hebben geprobeerd om de zaken zo goed mogelijk van elkaar te scheiden, zodat ze geconcentreerd bleef en zodat we konden doen alsof alles goed ging lukken. Het is een mentaal zeer sterk meisje."

bron: Belga