Onderzoek tegen Rousseff rond mogelijke belemmering van de rechtsgang

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft zijn goedkeuring gegeven voor een onderzoek tegen presidente Dilma Rousseff voor het verhinderen van een gerechtelijk onderzoek. Dat hebben bronnen binnen het hooggerechtshof gemeld. Rousseff is sinds mei geschorst omdat ze fraude zou hebben gepleegd met overheidsgelden. Het parket wil onderzoeken of Rousseff geprobeerd heeft het onderzoek naar de vroegere president Luiz Inacio Lula da Silva te verhinderen door hem in maart aan te stellen als kabinetschef. Er loopt een gerechtelijk onderzoek tegen Lula in het kader van het Petrobrasschandaal.

"Het openen van een onderzoek is belangrijk om de feiten te verduidelijken en aan te tonen dat er op geen enkel moment sprake was van een belemmering van de rechtsgang", aldus een woordvoerder van Rousseff, die het nieuws heeft vernomen via de media.

Lula werd op 16 maart aangesteld als kabinetschef van Dilma Rousseff. Die avond lekte een telefoongesprek uit tussen de twee politici waaruit bleek dat Rousseff haar voorganger zo uit de gevangenis wilde houden. De aanstelling werd de dag zelf nog opgeschort.

Volgens verschillende kranten zou het onderzoek tegen Rousseff ook betrekking hebben op Lula en een reeks ex-ministers van Rousseff. Eind juli raakte al bekend dat er een onderzoek loopt naar Lula en zes anderen omdat ze geprobeerd zouden hebben om te voorkomen dat ex-directeur van Petrobras Nestor Cervero, die in de gevangenis zit als het vermoedelijke brein achter het schandaal, zou getuigen in de rechtbank.

Bij het Petrobrasschandaal zijn meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken die tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf. Er lopen onderzoeken naar de betrokkenheid van vroegere werknemers van Petrobras, directeurs van privébedrijven en een zestigtal politici, onder wie Lula.

Bron: Belga