NSA gehackt volgens Amerikaanse media

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA (National Security Agency) is mogelijk zelf het slachtoffer geworden van piraten. Een mysterieuze groep hackers, die zichzelf de "Shadow Brokers" noemt, heeft codes online gepubliceerd die worden voorgesteld als programma's om de firewall te omzeilen van rivaliserende grootmachten als China of Rusland, of van vijandige staten als Iran, zeggen experten aan New York Times en Washington Post. Het NSA zelf wil geen commentaar kwijt. De hackers hebben twee files gepubliceerd. De ene is vrij toegankelijk, de tweede is gecodeerd. In ruil voor een bitcoinveiling willen ze meer informatie online plaatsen. Bitcoins zijn elektronische munten die moeilijk te traceren zijn. Een bitcoin was woensdag ongeveer 575 dollar waard.

Volgens de New York Times waren de programma's enkel te bemachtigen door de servers van het NSA binnen te dringen. Een gewezen werknemer van het NSA, die voor de eenheid werkte die onder de naam Tailored Access Operations belast was met hacking, meende dat de gepubliceerde gegevens authentiek zijn.

"Geen twijfel mogelijk. Het zijn de sleutels tot het koninkrijk", luidde het in Washington Post. De voormalige medewerker meent dat dit "de veiligheid van heel wat regerings- en private netwerken ondermijnt, zowel hier als in de rest van de wereld".

Edward Snowden onthulde in 2013 de omvang van de spionage-activiteiten van het NSA. Hij liet op Twitter uitschijnen dat de cyberaanval een Russische stempel draagt. Snowden oppert de hypothese van een waarschuwing die meer te maken heeft met diplomatie dan met inlichtingen. Moskou reageert volgens hem nadat het ervan werd beschuldigd achter een hacking te zitten van correspondentie van verscheidene leidinggevende instanties van de Amerikaanse Democratische Partij. Die bleken al erg vervelend voor presidentskandidate Hillary Clinton. De site Wikileaks, die ze publiceerde, zegt dat de meest interessante nog moeten komen.

Bron: Belga