Nicola Philippaerts na diskwalificatie: “Heb paard niet met zweep bewerkt”

Nicola Philippaerts na diskwalificatie: "Heb paard niet met zweep bewerkt"

Nicola Philippaerts slaagde er op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet in de eerste kwalificatieronde in de jumping te overleven. Na een dubbele weigering van H&M Zilverstar T werd de Limburger uitgesloten. Na afloop van de wedstrijd werd bij nazicht van de hengst een kleine schaafwonde ontdekt, waarop de wedstrijdleiding de Belgische combinatie diskwalificeerde. “Tot aan de voorlaatste hindernis leken we op weg naar een foutloze ronde, maar op de dubbele oxer ging het mis”, aldus Nicola Philippaerts in een persbericht. “Een weigering van een paard is iets abrupt. Je verwacht je daar niet aan. Toen Zilverstar plots weigerde, heb ik er alles aan gedaan om niet te vallen. In een reactie heb ik Zilverstar met mijn spoor geraakt. Vervolgens hebben we opnieuw aangezet, maar Zilverstar weigerde opnieuw, met de uitsluiting als gevolg. Uiteraard was ik ontgoocheld en boos. Wie de beelden bekijkt, ziet dat ook aan mijn lichaamstaal.”

“Na afloop van de wedstrijd heeft de jury bij mijn paard een kleine schaafwonde opgemerkt, waarschijnlijk veroorzaakt door mijn onverwachte reactie. Daarop werden we prompt uitgesloten. Meer is er niet gebeurd.”

De ruiter betreurt de berichtgeving waarin hij als een “dierenbeul” wordt afgeschilderd. “Dat doet bijzonder veel pijn. De relatie paard-ruiter is zeer innig. Zilverstar en ik zijn een team. We doen alles samen. We hebben elkaar nodig. Je wint samen en je verliest samen. Het klopt totaal niet dat ik mijn paard overvloedig met de zweep heb bewerkt. Het gedrag dat mij wordt aangewreven, ligt helemaal niet in mijn aard. Zo zijn wij niet opgevoed. Ik ben bijzonder ontstemd over de verkeerde berichtgeving.”

bron: Belga