Duitse vicekanselier toont extreemrechtse militanten de middelvinger

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel heeft extreemrechtse militanten die vorige vrijdag een campagne-evenement van de SPD-politicus in de stad Salzgitter verstoorden, de middelvinger getoond. Dat blijkt uit een video die op Facebook gepost werd door de jongerenafdeling van de extreemrechtse Nationaal Democratische Partij (NPD). Sociaaldemocratische functionarissen hebben de authenticiteit van de video bevestigd. Gabriel, minister van Economie en ook SPD-voorzitter, krijgt op het evenement beledigende commentaren naar het hoofd geslingerd. Eén manifestant noemt hem een "volksverrader", een andere spreekt hem aan op het nationaalsocialistische verleden van zijn vader. "Je vader hield van zijn land. En wat doe jij? Jij vernietigt het." Gabriel lacht eerst met de commentaren, alvorens zich naar de militanten toe te draaien en zijn middelvinger te tonen.

De vicekanselier, die geen gelegenheid laat voorbijgaan om zich te distantiëren van de ideeën van zijn vader Walter Gabriel, een toegewijde nazi tot aan zijn dood in 2012, werd vorig jaar het doelwit van een stroom aan bedreigingen en mails nadat hij manifestanten tegen de komst van vluchtelingen in Heidenau "marginalen" had genoemd.

Frauke Petry, voorzitster van de rechtspopulistische antimigrantenpartij Alternative für Deutschland (AfD), heeft op Facebook al verontwaardigd gereageerd op de 'geste' van Gabriel. Ze heeft het over een "uitschuiver" en "kinderachtig gedrag".

De SPD verliest in de peilingen in aanloop naar de regionale verkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern (4 september) en Berlijn (18 september) voortdurend aanhang. AfD daarentegen profiteert van de vluchtelingencrisis in Duitsland en heeft de wind in de zeilen.

Bron: Belga