Zo bereid je homemade ijskoffie

Tijdens warme zomerdagen ruil je misschien liever je kopje koffie in voor de koude variant. Daarvoor hoef je niet naar de coffeeshop: met deze tips en tricks heb je in een handomdraai een glas ijskoffie klaar.

Gebruik de juiste apparatuur

Je kunt ijskoffie maken op een traditionele wijze, waarbij je de koffie langzaam overgiet zodat die langzaam afkoelt. Gelukkig is er ook een snellere manier. Heb je een blender of cocktailshaker? Gooi de koffie erin met een paar ijsblokjes, en klaar is kees!

Als je op vakantie bent, kun je ook een gewone koffiepot gebruiken. Maak een sterke koffie, gemengd met anderhalve kop water. Doe wat ijsklontjes in de koffiepot voor je het apparaat aanzet, zodat je koffie direct gemengd wordt met het ijs. Door de sterkte zal de koffie niet waterig worden.

Bereid de juiste ijsblokjes

Als je zeker wil zijn dat je koffie niet waterig wordt, dan kan je de drank in een ijsblokjeshouder gieten en die een nacht in de diepvriezer laten staan. ’s Morgens voeg je de bevroren koffieklontjes toe aan je ijskoffie, die zo meteen drinkklaar is. Je kunt de ijsklontjes ook aan je ochtendsmoothie toevoegen voor een kleine cafeïnekick.

Kies de juiste zoetigheid

Je kunt je zelfgemaakte ijskoffie precies afstellen op je eigen smaakpapillen. In plaats van suiker kun je ook eens vanillepoeder, chocoladesaus, kokosolie of ingevroren (soja)melk toevoegen om het goedje te zoeten.

Voeg eventueel bubbels toe

Al gehoord van de ‘nitro cold brew’? Dat is (ijs)koffie met prik. Ook daarvoor hoef je niet uit huis te gaan. Vul een glas voor de helft met bruisend water of tonic, voeg hier de (sterke) ijskoffie aan toe en gebruik als topping een beetje fijngeraspte sinaasappelschil. Dankzij dit frisse drankje met citrustwist zal je wakker aan de dag beginnen!