Waarom je bevroren biefstuk niet moet laten ontdooien

Hoe verser, hoe liever. Toch is het een gemak om na een lange werkdag voedingswaar uit de diepvriezer te kunnen halen. Goed nieuws: bevroren biefstuk kun je meteen in de pan bakken.

Een stuk rundsvlees dat je uit de diepvriezer haalt, hoef je dus niet eerst te laten ontdooien. Dat beweert een kok van America’s Test Kitchen, die een experiment uitvoerde met acht identiek gesneden stukken vlees. Als ze bevroren waren, haalde hij vier stukken uit de diepvriezer en liet ze een nacht ontdooien in de koelkast.

Vervolgens begon hij aan zijn bakexperiment. De overgebleven bevroren steaks bakte hij gedurende 90 seconden aan iedere kant in een koekenpan. Daarna stopte hij ze in een oven tot ze medium rare waren. Daarna deed hij net hetzelfde met de ontdooide biefstukken. Enkel het bakken in de oven duurde bij het bevroren vlees (18 tot 20 minuten) slechts enkele minuten langer dan bij het ontdooide vlees (10 tot 15 minuten).

Wat stelde hij vast? Het bevroren vlees verloor minder vocht en smaakte beter dan de ontdooide biefstuk. Bovendien hadden de bevroren stukjes een veel minder grote overgare rand. Het roze gedeelte was dus groter dan bij het ontdooide vlees.

Nog een tip: om het vlees optimaal te laten bevriezen, leg je het eerst op een bakpapier in de vriezer. Pas als het bevroren is, stop je het in een diepvrieszakje.