Belgische ruiter uitgesloten van Spelen na wonde bij paard

Belgian jockey Nicola Philippaerts pictured in action during the first qualifier of the jumping competition at the 2016 Olympic Games at the Olympic Equestrian Centre in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday 14 August 2016. BELGA PHOTO DIRK CAREMANS

Nicola Philippaerts is na zijn springoefening op de Olympische Spelen door de wedstrijdjury bestraft voor een blessure van zijn paard. Het dier vertoonde tekenen van de sporen van de ruiter.

Nicola, de zoon van de bekende ruiter Ludo Philippaerts, strandde in Rio in de eerste ronde van de jumping. Zijn paard Zilverstar T had een een foutloos parcours afegwerkt, tot het weigerde over de elfde hindernis te springen. Na een korte pauze en met 4 strafpunten mocht de Belg het nog eens proberen, maar opnieuw hield zijn paard halte voor het obstakel. Daarmee zat de wedstrijd van de ruiter er meteen op.

Nu blijkt dat Philippaerts ook niet opgenomen zal worden in de rangschikking van de discipline. De wedstrijdjury heeft de Belg uitgesloten op basis van artikel 242.3.1 van de internationale ruitersbond. Dat zegt: een ruiter wordt gediskwalificeerd “als het paard sporen van bloed op de flanken vertoont, aan de mond of aan de neus. Of als er tekenen van overdreven gebruik van de sporen of zweep zichtbaar zijn.”

De juryleden oordeelden dat Zilverstar T tekenen vertoonde van overdreven gebruik van de sporen. Dat zijn metalen beugels die aan de hielen van de ruiter bevestigd zijn. De Nederlander Jur Vrieling werd om dezelfde reden bestraft.

Philippaerts is verwonderd de berichtgeving alsof hij een “dierenbeul” zou zijn. “De relatie paard ruiter is zeer innig. Zilverstar en ik zijn een team. We doen alles samen. We hebben elkaar nodig. Je wint samen en je verliest samen.” Hij wijt de schaafwonde van zijn paard aan zijn poging om zich recht te houden bij de eerste weigering van het dier. “Toen Zilverstar plots weigerde heb ik er alles aan gedaan om niet te vallen. In een reactie heb ik Zilverstar met mijn spoor geraakt. Meer is er niet gebeurd”, aldus de ruiter.

Foto Belga / D. Caremans