Voormalig FIFA-voorzitter João Havelange is overleden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Voormalig FIFA-voorzitter João Havelange is op 100-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rio de Janeiro. Dat heeft een woordvoerster van het Samaritano-ziekenhuis vandaag bevestigd aan het persagentschap dpa. Havelange was van 1974 tot 1998 voorzitter van de Wereldvoetbalbond. De Braziliaan met Belgische vader zag tijdens de Eerste Wereldoorlog het levenslicht met de naam Jean-Marie Faustin Goedefroid. Hij was van 1956 tot 1974 de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, om vervolgens gedurende 24 jaar aan het roer te staan van de FIFA. Hij had een grote invloed op de toewijzing van het WK voetbal 2014 aan Brazilië en op die van de Olympische Spelen 2016 aan Rio de Janeiro. Net als zijn opvolger Joseph Blatter was de Braziliaan geen onbesproken figuur. Zo moest hij in 2013 ontslag nemen als erevoorzitter van de FIFA nadat zijn naam in een reeks corruptieschandalen was genoemd.

In zijn jonge jaren nam Havelange twee keer deel aan de Olympische Spelen. Dat deed hij als zwemmer op de Spelen van 1936 in Berlijn en als waterpoloër op die van 1952 in Helsinki.

Havelange sukkelde al even met de gezondheid. Begin juli werd hij met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Eind november 2015 werd Havelange gehospitaliseerd met ademhalingsproblemen.

bron: Belga