Vlaamse sportbonden vaag over besteding subsidies

Vlaamse sportbonden vaag over besteding subsidies

De 25 Vlaamse olympische sportfederaties kregen vorig jaar 32 miljoen euro subsidies, maar bij bijna de helft van de bonden is niet duidelijk wat er met dat geld gebeurt. Dat blijkt uit onderzoek van De Tijd. Om het sportieve succes van de Vlamingen, zoals dat op de Olympische Spelen, duurzaam te maken, moeten de bonden professionaliseren. Amper 60 procent legt een jaarverslag neer bij de Nationale Bank, en de overgrote meerderheid publiceert geen jaarcijfers op haar web- site. Vooral sportfederaties die sterk afhankelijk zijn van subsidies, scoren slecht op het vlak van transparantie.
Er zijn geen wantoestanden bekend, maar het is evenmin duidelijk of het geld goed wordt besteed. Dat is belangrijk, aldus De Tijd. Bij internationale sportfederaties als FIFA en IAAF mondde een ondoorzichtige bedrijfscultuur uit in corruptie.
Lode Grossen, de voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie die de bonden overkoepelt, erkent het probleem. “Het gebrek aan financiële transparantie heeft eerder met nalatigheid te maken dan met een bewuste strategie”, zegt hij. Maar Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) weet dat er werk aan de winkel is. Met een decreet dat in juli verscheen, en op 1 januari 2017 in werking treedt, wil hij de Vlaamse sportbonden stapsgewijs dwingen om meer inzage te geven in hun interne keuken.

bron: Belga