Renaud Lavillenie verontschuldigt zich voor vergelijking met Jesse Owens

door
Belga
Leestijd 1 min.

Renaud Lavillenie, die gisteren op de Spelen in Rio zilver behaalde in het polsstokspringen, heeft zichzelf vergeleken met de zwarte atleet Jesse Owens op de Spelen van 1936 in nazi-Duitsland nadat hij in het olympisch stadion werd uitgejouwd door het publiek. De Fransman verontschuldigde zich intussen op Twitter voor de ongelukkige vergelijking. "Het is de eerste keer dat we dit zien in de atletiek", verklaarde Lavillenie voor de microfoon van Canal+ over de fluitconcerten. "Ik denk dat we dat voor het laatst gezien hebben toen Jesse Owens in 1936 liep. (...) Het is hatelijk om zo'n rotpubliek te hebben op de Olympische Spelen."

Nadat zijn verklaring voor beroering had gezorgd op de sociale netwerken, bood Lavillenie zijn excuses aan op Twitter. "Het spijt me voor deze slechte vergelijking. Het was een snelle reactie en ik ben me ervan bewust dat ze ongepast was", twitterde hij.

Voor de ogen van Adolf Hitler behaalde Jesse Owens als zwarte atleet op de Spelen van 1936 in Berlijn vier keer goud (100m, 200m, verspringen en 4x100m).

Thiago Braz Da Silva wipte gisteren in de finale als enige over 6m03, zette een olympisch record neer, en deed zo verrassend beter dan titelverdediger Lavillenie (5m98). Het brons was voor de Amerikaan Sam Kendricks (5m85).

bron: Belga