OS 2016 - Evi Van Acker, Jolien D'hoore en Red Lions gaan dinsdag voor olympische plak

door
Belga
Leestijd 2 min.

Team Belgium legt dinsdag enkele medailletroeven op tafel tijdens de elfde competitiedag van de Spelen in Rio. Zeilster Evi Van Acker, baanwielrenster Jolien D'hoore en de hockeymannen kunnen zich verzekeren van olympisch eremetaal. Evi Van Acker hoopt in de Laser Radial-klasse haar medalrace te kunnen afwerken. Omdat er maandag in de baai van Guanabara eerst te weinig en daarna te veel wind stond, bleven de tien finalisten de hele namiddag aan de kant. Als de weergoden het toestaan, start de elfde en ultieme regatta (waarin om dubbele punten wordt gezeild) omstreeks 13u05 Braziliaanse tijd (18u05 in België). Van Acker staat voorlopig vierde. Wordt er opnieuw niet gezeild, dan ligt de eindstand vast en grijpt de bronzen medaille van Londen 2012 naast een tweede olympische plak.

Jolien D'hoore ligt na drie onderdelen in het omnium op een knappe tweede plaats. Dinsdag rond 17u45 (lokale tijd), na de afsluitende puntenkoers, weet de Gentse of ze beter doet dan haar vijfde plaats van vier jaar geleden.

De Belgische hockeymannen staan dinsdag in de vooravond (vanaf 17u) voor hun moment van de waarheid tegen grootmacht Nederland. De winnaar van deze "derby der lage landen" stoot door naar de finale en is dus al zeker van goud of zilver. De verliezer speelt tegen Argentinië of Duitsland om brons.

Jumpingruiter Jérôme Guery komt in actie in de tweede kwalificatieronde van de jumpingcompetitie. Zondag overtuigde hij alvast door met Grand Cru van de Rozenberg een foutloze eerste ronde neer te zetten.

Zeilers Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers werken regatta's 10 tot 12 in de 49er af. Het duo staat voorlopig vijftiende. Alleen de top tien mag naar de medalrace.

Voor kajakker Artuur Peters staat in de K1 1.000 meter de B-finale op het menu. Hij strijdt er om plaatsen 9 tot 16.

Vijf atleten maken dinsdag hun opwachting in het Olympisch Stadion. In de ochtendsessie werken Louise Carton (5.000m), Pieter-Jan Hannes (1.500m), Anne Zagré (100m horden) en Jonathan Borlée (200m) de reeksen af. Michael Bultheel (400m horden) doet 's avonds een gooi naar een finaleplaats.

bron: Belga