Indonesische minister met dubbele nationaliteit ontslagen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Indonesische president Joko Widodo heeft zijn minister van Energie ontslagen nadat bekendraakte dat die laatste zowel de Amerikaanse als de Indonesische nationaliteit heeft. Arcandra Tahar, een ingenieur die twintig jaar in de Verenigde Staten heeft gewerkt, werd aangesteld als minister van Energie en Minerale Bronnen toen het Indonesische kabinet vorige maand werd herschikt.

"Na vragen van de bevolking over de nationaliteit van de minister, heeft de president beslist om hem eervol te ontslagen", aldus minister van het Staatssecretariaat Pratikno maandag in een mededeling op de televisie.

In het weekend meldden anonieme bronnen dat Arcandra in 2012 de Amerikaanse nationaliteit had verkregen na een naturalisatieproces. Hij zou bovendien in het verleden verschillende keren zijn Amerikaanse paspoort hebben gebruikt om Indonesië binnen te geraken. De controverse werd aangewakkerd door tegenstanders van president Joko, die zich vragen stelden over de nationaliteit van de minister.

Indonesië erkent geen dubbele nationaliteit, wat betekent dat burgers die trouw zweren aan een ander land, automatisch hun Indonesische nationaliteit verliezen. Arcandra verklaarde zelf dat hij een Indonesische burger is met een geldig Indonesisch paspoort.

bron: Belga