Eerste geldboetes voor dragen van boerkini uitgedeeld in Cannes

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Zuid-Franse badstad Cannes zijn al drie moslimvrouwen beboet omdat ze het onlangs ingevoerde verbod op boerkini's, lichaamsbedekkende badpakken die gedragen worden door moslimvrouwen, niet gerespecteerd hadden. Dat meldt het Franse regionale blad Nice Matin vandaag. Drie vrouwen, tussen de 29 en 57 jaar, werden de voorbije dagen in boerkini betrapt, zo meldde burgemeester David Lisnard. Ze moeten een geldboete van 38 euro betalen. De politie had daarnaast nog zes andere mensen tot de orde geroepen. "Sommigen kozen ervoor het strand te verlaten, anderen om een zwempak aan te trekken", zo wordt het lokale politiehoofd Yves Daros geciteerd.

Dat de Franse politie zich in tijden van terreurdreiging moet bezighouden met het controleren van zwemkledij, is het gevolg van het omstreden boerkiniverbod. Naast Cannes hebben ook de steden Villeneuve-Loubet (Côte d'Azur) en Sisco (Corisca) die maatregel ingevoerd.

De conservatieve burgemeester van Cannes verdedigt de maatregel door te stellen dat strandkledij de "goede zeden" en de scheiding van kerk en staat moet respecteren. Boerkini's worden niet expliciet vermeld, maar Lisnard benadrukt dat de maatregel betrekking heeft op zwempakken met geïntegreerde hoofdbedekking.

Het Franse gerecht heeft zaterdag nog een klacht tegen het boerkiniverbod verworpen.

Bron: Belga