China stuurt eerste satelliet voor niet-afluisterbare communicatie de ruimte in

door
Belga
Leestijd 2 min.

China heeft vandaag als eerste land ooit een kwantumsatelliet de ruimte in geschoten. Die satelliet moet communicatie en informatieoverdacht mogelijk maken die beveiligd is tegen afluiterpraktijken. De 600 kilogram zware satelliet 'Micius' werd vandaag gelanceerd op de basis van Jiuquan, in het noordwesten van het land. De kunstmaan werd succesvol in een baan om de aarde gebracht, zo meldt het nieuwsagentschap Xinhua. De komende twee jaar zal met de satelliet de mogelijkheid tot kwantumcommunicatie worden uitgetest, een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van de principes van de kwantummechanicha.

Het communicatiesysteem zou bestand moeten zijn tegen de conventionele vormen van hacking of andere spionagepraktijken. In tegenstelling tot bij de klassieke methode voor het versturen van beveiligde berichten, gebruikt het systeem namelijk fotonen om de sleutel te versturen waarmee de beveiligde boodschap weer gedecodeerd wordt. En de gegevens die met de fotonen worden meegestuurd, kunnen niet onderschept worden.

Wetenschappers hebben al aangetoond dat de technologie kan gebruikt worden voor het versturen van boodschappen over een korte afstand, tot maximaal 300 kilometer. Door de atmosferische storingen op het aardoppervlak lijkt een grotere afstand enkel mogelijk als er via de ruimte wordt gewerkt. De nieuwe satelliet zal nu proberen beveiligde boodschappen te versturen tussen Peking en Urumqi (noordwesten van China), zowat 2.500 kilometer verderop.

De technologie wordt als zeer interessant gezien voor bijvoorbeeld militaire en financiële toepassingen. Ook heel wat andere landen, onder meer de VS en Japan, willen zich toeleggen op de kwantumcommunicatie. "De lancering van de satelliet wijst op een transitie in China's rol, van een volger in de klassieke informatietechnologieontwikkeling, tot een van de leiders in de toekomstige IT-verwezelijkingen", zo deelde wetenschapper Pan Jianwei mee aan Xinhua.

Bron: Belga