"Voor een stevig feestje hebben we geen reden nodig"

The Subs zijn er 10! Tien jaar van headbangen, ‘Fuck that Shit’ schreeuwen op concerten en meegesleept worden door ‘Kiss my trance’. Het ideale moment voor een best of met alle singles en wat verrassingen, dacht het Belgische trio. En voor een terugblik met Jeroen De Pessemier, een van de oprichters van de groep.

Tien jaar, is dat niet te vroeg om al achteruit te kijken?

Jeroen De Pessemier: “We hadden ook 20 jaar kunnen wachten, maar we hadden zin om het nu te doen. We hebben maar drie platen gemaakt, maar ook veel samenwerkingen, ep’s, remixes… In totaal goed voor zeker vijftig nummers. En we wilden dit ook doen omdat we een partyband zijn. Elke reden is goed voor een feestje.” (lacht)

19 nummers, da’s veel voor een best of.

“We konden niet kiezen, dus we hebben er maar zoveel mogelijk opgezet. Iedereen moest tevreden zijn: wij, het label en vooral de fans. Het is een mix geworden van onze bekendste songs en enkele minder bekende titels die we heel goed vinden, zoals ‘You make me spill’, onze eerste single.”

Hoe hebben jullie tien jaar clubbing overleefd?

“Toen we begonnen, waren er veel grote namen die nu niet meer bestaan. Het is inderdaad niet evident, want de clubscene verandert snel. Van techno naar dubstep naar trance… Onze redding was het feit dat we een liveband zijn. We hebben een reputatie opgebouwd op het podium, en da’s ongewoon in dit genre. Als je naar een concert van The Subs gaat, weet je dat je energie en een feestje krijgt. Universele dingen. We klinken misschien wat minder uitvoerig dan vijf jaar geleden, maar we worden nog altijd uitgenodigd op heel wat Europese festivals. Omdat ze weten dat ze spektakel krijgen en dat het cool wordt.”

Hebben jullie na tien jaar nog altijd evenveel energie?

“We hebben een heel drukke periode gekend met veel concerten. Dan gebeurt het weleens dat je niet in de ‘Fuck that shit’-stemming bent. Als je elke dag speelt, heb je soms twijfels. Maar als het maar een keer per week is, dan vind je probleemloos de energie. Er was een periode dat ik overhoop lag met mezelf. Sommige avonden vroeg ik me af wat ik daar deed. Maar da’s voorbij.”

Dat jullie al tien jaar succes hebben, is ook te danken aan de mix van genres. Zowel puristen als fans van EDM vinden jullie goed.

“Het is leuk om niet opgesloten te zitten in één genre. In België is iedereen wat eclectisch. De mentaliteit is hier niet puristisch. In Duitsland, bijvoorbeeld, willen ze altijd veel techno. Wij zijn een klein, centraal gelegen landje dat van overal beïnvloed wordt. Hoe kan je trouwens purist zijn in een land met drie talen en drie regeringen? Het is hier ‘Absurdië’. Je kan doen wat je wil.”

Hoe heb je de electroscene in België zien evolueren de laatste tien jaar? Zit die niet in een dipje?

“Ja, maar dat leeft binnenkort wel weer op. Momenteel zit electro in een ‘down’, zoals overal. House en dubstep zijn passé. EDM heeft de electrosounds ingepikt en ze verpest. Ik hou echt niet van die stijl, maar onze sound was wel een van de pioniers van het EDM-genre. Dat was lastig in het begin. Je maakt iets en het wordt een monster. Daarna is het moeilijk om nog van je eigen sound te houden, omdat dat monster je technieken heeft afgepakt. Er is een groot verschil tussen Justice, Soulwax, The Subs en de EDM van vandaag. Maar het genre verliest snelheid. We krijgen weer plaats voor een cooler geluid. Jongeren zijn underground techno trouwens volop aan het herontdekken.”

Jullie derde album klinkt ook helemaal anders dan de vorige plaat.

“We wilden eens iets anders proberen. De electroscene was niet echt meer actief, het was dus niet het moment om singles te maken. We hadden zin in een popplaat. En daar waren we radicaal in. Veel dingen zijn gelukt, andere wat minder (lacht). Het was echt experimenteren. Achteraf gezien, zijn er te veel stemmen. Maar als je pop wil maken, moet je all the way gaan. Het is in elk geval geen commercieel album geworden. We gaan nu alles wat we geleerd hebben in onze volgende plaat steken. Die zal meer een party vibe hebben.”

Jullie zijn er dus al aan bezig?

“Ze is zelfs bijna klaar! En we zijn er tot nu toe heel blij mee. Tien jaar is een cyclus. We hebben het gevoel dat we herbeginnen. Het wordt anders, maar wel in dezelfde spirit.”

 Pierre Jacobs

The Subs, ‘A Decade of Dance’. The Subs staan op 20/08 op het Pukkelpop-podium.