Belgen veroveren twee extra medailles in Rio

Belgian track cyclist Jolien D'hoore celebrates with her bronze medal and a Belgian flag during the podium ceremony of the women's omnium track cycling event at the 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro, Brazil, Tuesday 16 August 2016. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

België heeft zijn medailletotaal op de Spelen in Rio naar zes stuks gebracht. Baanwielrenster Jolien D’hoore veroverde brons in het omnium en de Red Lions klopten Nederland met 3-1. Door die zege zijn de Belgische hockeyers al zeker van zilver, al hopen ze in de finale tegen Argentinië op olympisch goud.

D’hoore begon dinsdagavond aan de afsluitende puntenkoers als tweede in de tussenstand, na Laura Trott. De overwinning kon de Britse evenwel niet meer ontglippen en zo verlengde ze haar olympische titel.

Spannender was de strijd om het zilver. Daarin vocht D’hoore een pittig duel uit met de Amerikaanse Sarah Hammer, die uiteindelijk de betere bleek van onze landgenote. Maar dat kon de pret niet drukken in het Belgische kamp, waar de bronzen plak uitzinnig werd gevierd.

RIO 2016 OLYMPICS MEN HOCKEY BELGIUM VS NETHERLANDSIn het hockey bij de mannen keek België (FIH 6) olympisch vicekampioen Nederland (FIH 2) in de ogen. De Red Lions begonnen als underdog aan de ‘Derby der Lage Landen’, maar domineerden de hele wedstrijd. Die overmacht resulteerde uiteindelijk in een 3-1-zege, via Belgische doelpunten van Truyens, Dohmen en Van Aubel.

De Red Lions spelen komende donderdag om 22u Belgische tijd voor olympisch goud tegen het lager geplaatste Argentinië (FIH 7), en halen dus minstens zilver op deze Spelen.

In totaal veroverde ons land intussen al zes medailles in Rio. Eerder was er goud voor wielrenner Van Avermaet en zevenkampster Thiam, zilver voor zwemmer Pieter Timmers en brons voor judoka Dirk Van Tichelt.