Studentenleiders Hongkong veroordeeld wegens aanzetten tot protest

door
Belga
Leestijd 1 min.

De drie studenten die de bezielers waren van het studentenprotest in Hongkong in 2014 zijn maandag door een rechtbank veroordeeld tot verschillende straffen. Met het protest in 2014, dat verschillende maanden duurde, wilden de studenten een algemeen kiesrecht afdwingen van China. Joshu Wong werd veroordeeld tot 80 uur gemeenschapsdienst, Nathan Law tot 120 uren. Alex Chow kreeg een gevangenisstraf van drie weken en is geschorst voor een jaar.

In 2014 trokken gedurende twee maanden meer dan tienduizend mensen de straat op in de oude Britse kolonie om een echt algemeen kiesrecht te eisen van China. In 1997 werd Hongkong door Groot-Brittannië overgedragen aan China.

De vertegenwoordigers van de prodemocratische beweging van Hongkong verwierpen vorig jaar nog een voorstel tot wijziging van het kiesrecht dat door Peking werd gesteund. Het controversiële plan van de communistische leiding in China bestond erin om in 2017 voor de eerste keer de regeringsleider van Hongkong rechtstreeks te laten verkiezen, maar de kiezers mochten de kandidaten wel niet vrij nomineren. Dat bleef het voorrecht van een 1.200-koppig kiescomité dat trouw is aan Peking.

De kieshervorming kreeg nul op het rekest, dus ziet het er naar uit dat de vijf miljoen kiesgerechtigde Hongkongers het de komende jaren zonder rechtstreekse verkiezingen zullen moeten doen. De volgende regeringsleider zal wellicht opnieuw door het kiescomité aangesteld worden.

Wong en Law maken deel uit van de recent gevormde partij Demosisto, dat van plan is bij de komende verkiezingen in september kandidaten voor te dragen.

bron: Belga