OS 2016 - Nederlandse hockeycoach: "Zeer moeilijke halve finale tegen België"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook het Nederlandse hockeyteam maakt zich op voor een duel der lage landen in de halve finales op de Olympische Spelen in Rio. In tegenstelling tot de Belgen hebben onze noorderburen wel ruime ervaring met olympische finales, maar het is intussen ook alweer zestien jaar geleden dat ze een gouden medaille in de wacht sleepten. Oranje lijkt ook weer net op tijd in topvorm. In de kwartfinale veegde het Australië met 4-0 van de mat. "Australië was de norm in het wereldhockey, het beste team van de laatste vier jaar", weet coach Max Caldas. "We waren gretig en beduidend efficiënter dan in onze laatste poulewedstrijd tegen Duitsland. Maar we zijn hier niet om een kwartfinale te winnen. Dit toernooi begin pas. Het is een marathon, geen sprint."

De laatste 20 jaar miste Nederland enkel in 2008 in Peking de olympische finale. Een grootmacht dus, en lange tijd kregen de Belgen steevast een pandoering in duels der lage landen. Maar die tijd is voorbij. De Red Lions hebben de voorbije jaren zoveel vooruitgang geboekt dat ze nu het respect van Orange genieten. De laatste onderlinge confrontatie, eind juli op de Masters in Düsseldorf, won Nederland met moeite met 3-2.

"De halve finale tegen België wordt zeer moeilijk", blikt Caldas vooruit. "De teams zijn aan elkaar gewaagd. Groot-Brittannië heeft het grootste budget, maar kon zich niet kwalificeren voor de kwartfinales." De Nederlandse coach heeft wel het gevoel dat zijn elftal "aan het groeien is in dit toernooi". "De groep is zeer kritisch geworden. Sommigen kafferden elkaar zelfs uit tijdens de rust van de wedstrijd tegen Australië. Dat is goed, want we zullen zeer geslepen moeten zijn tegen de Belgen. Het dreigt op details beslist te worden."

bron: Belga