OS 2016 - Bescheidenheid siert Nederlandse hockeyers

door
Belga
Leestijd 2 min.

De klinkende zege zondagavond op wereldkampioen Australië (4-0) in de kwartfinales van het olympisch toernooi in Rio de Janeiro leidde bij de Nederlandse hockeyers niet tot grote euforie. "Het is een lange rit van acht duels naar de finale", zei doelman Jaap Stockmann, die in het begin van het topduel een paar prima reddingen verrichtte en bij de laatste vier op de Red Lions botst. "We hebben al een paar teleurstellingen gehad, zoals de nederlaag tegen Duitsland en het gelijkspel tegen Argentinië. Het is belangrijk om elke wedstrijd hier goed en snel af te sluiten, nu dus ook deze prima overwinning op de nummer één van de wereld. We moeten door naar het volgende duel, met België in de halve finales, en dat wordt ook heel lastig."

Aanvoerder Robert van der Horst keek een half uur na afloop ook alweer over de wedstrijd tegen Australië heen. "Het is nu zaak om bescheiden te blijven. Daardoor blijven we scherp."

Bondscoach Max Caldas beschouwde het royaal gewonnen duel niet als de ultieme test. "Nee, want dat is altijd de volgende wedstrijd", doceerde de Argentijnse oud-international. "Dit is niks meer dan een gewonnen pot, maar ook niks minder. We zijn een ronde verder in het olympische toernooi. Dat is de grootste winst."

Caldas had tijdens de kwartfinale in Rio de Janeiro natuurlijk wel genoten van zijn ploeg. "We waren frisser, gretiger en scherper in deze wedstrijd. Daardoor hebben we gewonnen. Maar het is maar één wedstrijd. Australië was de afgelopen vier jaar de beste ploeg van de wereld. Of we het gat met die ploeg nu hebben gedicht, weet ik niet. Ik kan en wil alleen maar over mijn eigen ploeg oordelen. En ik weet en zie dat dit team nog steeds in ontwikkeling is."

bron: Belga