OS 2016 - Andy Murray pakt tweede olympische titel op rij

door
Belga
Leestijd 2 min.

Andy Murray (ATP 2) heeft zich zondag op de Spelen in Rio de Janeiro voor de tweede keer op rij tot olympisch tenniskampioen in het enkelspel bij de mannen gekroond. De Schotse titelverdediger nam in de finale in vier sets de maat van de verrassende Argentijn Juan Martin Del Potro (ATP 141), op de Spelen van Londen nog goed voor olympisch brons. Het werd 7-5, 4-6, 6-2 en 7-5, de partij duurde maar liefst vier uur en twee minuten. Titelverdediger Murray nam een uitstekende start in het Olympic Tennis Centre en ging al snel door de opslag van de Argentijn. Die knokte echter terug, kwam op 4-4 en hield stand. Bij een 6-5 voorsprong voor Murray kreeg de Schot twee breakkansen en hij benutte de tweede, goed voor 7-5 setwinst na maar liefst 74 minuten toptennis.

In de tweede manche was de beste start voor Del Potro. De boomlange Argentijn, na aanhoudend blessureleed fors teruggezakt op de ATP-ranking, was eerder dit toernooi al verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Servische nummer één van de wereld Novak Djokovic en van nummer vijf Rafael Nadal en ging in set twee meteen door de opslag van Murray. 'DelPo' ging door en won set twee na exact een uur spelen met 6-4.

Set drie kreeg opnieuw een ander scenario, ditmaal was Murray heer en meester. Dat resulteerde in 6-2 winst na 36 minuten, de Schot stond op één set van een nieuwe olympische gouden medaille. In de vierde manche knokte de Argentijn voor elke bal en stond hij voortdurend op voorsprong. In de slotfase kwam de vechter in Murray echter opnieuw boven, na een razendspannend slot was het de Schot die de set pakte en zo ook de wedstrijd won. Na zijn olympische titel van in Londen (2012) is het vier jaar later dus opnieuw raak voor 's werelds nummer twee.

Eerder op de dag ging de bronzen plak naar Kei Nishikori (ATP 7), de Japanner hield in de kleine finale de Spanjaard Rafael Nadal (ATP 5) af. De setstanden waren 6-2, 6-7 (1/7) en 6-3. Voor Nishikori, die in de halve finales zijn meerdere moest erkennen in titelverdediger Murray, is het zijn eerste medaille op de Olympische Spelen. De Japanner strandde vier jaar geleden op het gras van Londen in de kwartfinales. Nadal grijpt naast zijn derde olympisch eremetaal. Vrijdag bezorgde hij Spanje aan de zijde van Marc Lopez het goud in het dubbelspel. Op de Spelen van Peking in 2008 stond Rafa op het hoogste schavotje.

bron: Belga