Wetenschappelijk bewezen: honden zijn egoïstische wezens

Mensen beschouwen de hond al 30.000 jaar als hun beste vriend, maar nu blijkt dat je favoriete viervoeter die gevoelens niet deelt. Dat schrijven wetenschappers in het vakblad PLoS One. 

Onderzoekers van de universiteit van Portsmouth hebben het gedrag van 24 honden bestudeerd om te checken hoe behulpzaam ze zijn. De dieren werden een voor een in een kamer geplaatst, samen met een leuk speeltje, een notebook en een nietmachine. Aanvankelijk zien de honden hoe de wetenschappers druk in de weer zijn met het notebook.

Na een tijdje verlaat de wetenschapper de kamer om even later terug te komen en de notebook te zoeken. Als de honden mee op zoek gaan naar het voorwerp, zijn ze hulpvaardig. Gaat al hun aandacht naar het speelgoed, zijn ze eerder egoïstisch. Het nietmachine dient als controleobject.

Wat blijkt? De honden toonden veel meer interesse in hun speeltje dan in het helpen van de mensen rondom hen. Zelfs als er geen speeltje in de zaal is, staken velen geen poot uit. De wetenschappers besluiten dat de dieren lang niet zo hulpvaardig zijn als vaak gedacht wordt.

Foto Pexels