Wetenschappelijk bevestigd: festivalbandje is een smerig souvenir

Het is een bekend fenomeen: jongeren die hun festivalbandjes nog maanden aan hun pols dragen om te pronken dat ze er geweest zijn. Maar het Australisch radiostation Triple J heeft bewezen dat het toch beter is om er de schaar in te zetten. 

Voor het onderzoek werden de stoffen polsbandjes in een buisje gestopt zodat de bacteriën konden groeien. Na vier dagen werd gecheck hoeveel bacteriën op het bandje zaten en welke soort. Het is geen verrassing, maar ze ontdekten dat de bandjes een paradijs zijn voor bacteriën.

“Het ergste scenario is dat er bacteriën bijzitten die schadelijk zijn voor het menselijke lichaam”, legt microbioloog Nick Coleman uit. Denk bijvoorbeeld aan E.coli, waar je misselijk van kan worden of diaree van kan krijgen.

Eerder heeft Alison Cottel, een Britse hoogleraar bij de Universiteit van Surrey, aangetoond dat er op de polsbandjes twintig keer meer bacteriën zitten dan op gewone kledij. Zo zouden mensen risico lopen op een acute voedselvergiftiging als ze de bacteriën per ongeluk inslikken.

Foto Wikipedia / E. Rinaldi