Venezolanen steken massaal grens over voor inkopen

Tienduizenden Venezolanen zijn de voorbije dagen de grens met Colombia overgestoken om daar inkopen te gaan doen. De grens werd vorige week voor het eerst sinds een jaar geopend.

Bijna 10.000 Venezolanen hebben een speciaal doorgangsbewijs voor de grensregio aangevraagd, zei Christian Krüger, de chef van de immigratiedienst. Met dat document kan het grensverkeer beter gecontroleerd worden. Het geeft Venezolanen het recht de grens over te steken, maar ze mogen niet verder doorreizen naar het Colombiaanse binnenland. In eigen land zijn de winkelrekken immers nagenoeg leeg. Venezuela kampt met grote tekorten van zowat alles omdat de economie zwaar te lijden heeft onder de lage olieprijs.

Te voet

De Colombiaanse immigratiediensten riepen de Venezolanen zondag tot matigheid op, nadat zaterdag bijna 30.000 mensen de Colombiaanse grens te voet hadden overgestoken om voeding en medicijnen te kopen. "De grens blijft open. Het is niet nodig dit weekend te komen", klonk het op Twitter.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro en zijn Colombiaanse ambtgenoot Juan Manuel Santos kwamen vorige week overeen de grens stapsgewijs te heropenen. De grens was in augustus 2015 gesloten na een gewapende overval door een Colombiaanse bende waarbij drie Venezolaanse militairen gewond raakten. De regering in Caracas wou met de maatregel smokkel en georganiseerde misdaad in de grensregio tegengaan.