Frankrijk in de ban van de boerkini

Een derde Franse gemeente, Sisco op Corsica, heeft zwemmen in boerkini verboden. Het boerkiniverbod beroert al enkele dagen de gemoederen in Frankrijk.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Waarover gaat het?

Drie Franse gemeenten hebben een verbod op het dragen van een boerkini op het strand ingevoerd. Het gaat om Cannes en Villeneuve-Loubet, beide aan de Côte d'Azur, en de Corsicaanse badplaats Sisco. Een boerkini is een badpak voor moslima's dat het hele lichaam en het hoofd bedekt. Op de foto is een model te zien met een boerkini van kledingketen Marks & Spencer.

Hoewel het verbod geldt voor religieuze kledij in het algemeen, liet het gemeentebestuur van Cannes weten dat het specifiek gericht is tegen de boerkini. Religieuze symbolen op het strand dragen is niet verboden, maar wel kledij die ostentatief verwijst naar aanhang van terroristische bewegingen "die met ons in oorlog zijn", zei Thierry Migoule, de directeur van de stadsdiensten. Een overtreding staat gelijk met een boete van 38 euro.

Waarom neemt Sisco dat besluit?

Gisteren raakte bekend dat ook Sisco, een gemeente op het Franse eiland Corsica, het dragen van de religieuze badkledij verboden heeft. Het verbod is vanaf vandaag van kracht. Burgemeester Ange-Pierre Vivoni nam die beslissing naar aanleiding van de zware vechtpartij die er zaterdagavond plaatsvond. Volgens getuigen was die vechtpartij ontstaan nadat toeristen foto's hadden gemaakt van vrouwen in boerkini. Vijf mensen raakten gewond en een honderdtal agenten moest worden ingezet.

Wat zegt het Franse gerecht?

De burgemeester van Cannes vaardigde de richtlijn al uit op 28 juli, maar het besluit werd pas afgelopen vrijdag bekendgemaakt door persagentschap AFP. Drie vrouwen en het Collectif contre l'islamophobie en France (CCIF) stapten vervolgens naar de administratieve rechtbank van Nice, maar de rechter zag geen reden om de beslissing ongedaan te maken. Volgens de rechtbank is ze in regel met de wet op laïciteit. Het CCIF heeft al laten weten dat het tegen de beslissing in beroep gaat.