De psychologische liefdesmeter in acht kenmerken

Verliefdheid is niet altijd een goede indicator voor een stabiele relatie. Bovendien kent ook een evenwichtig koppel zijn ups en downs. Hoe weet je of jouw relatie gezond en duurzaam is?
door
Charlotte
Leestijd 3 min.

Een relatie heeft veel facetten. Soms betekent een relatie diners bij kaarslicht en passionele nachten, maar andere keren gaat het om de afwas doen of de baby troosten - en ruzie over wie moet afwassen of troosten.

Het belangrijkste criterium om te evalueren of je relatie goedzit, is natuurlijk je eigen instinctieve geluksgevoel. Toch zijn er een paar basiskenmerken die psychologen hebben onderscheiden in hun studies naar goed functionerende relaties op lange termijn.

1. Je denkt vaak aan je geliefde als je niet samen bent

In 2007 belden onderzoekers willekeurig 300 getrouwde mensen op, en stelden hun een paar vragen over hun huwelijk en verliefdheidsgevoel. Opmerkelijke bevinding: hoe vaker iemand aan zijn of haar partner dacht, hoe meer die persoon zich verliefd voelde.

2. Jullie reageren positief op elkaars goede nieuws

In een goede relatie geven mensen een actief-constructief antwoord op een mededeling in het voordeel van de ander. Om dat te illustreren, postte Psychology Today een blogbericht over een vrouw die thuiskomt met het nieuws dat ze promotie kreeg op het werk. De verschillende mogelijke reacties van de man luiden als volgt (van goed naar slecht):

"Dat is super, schat! Ik wist dat je het kon, je hebt er zo hard voor gewerkt!", antwoordt hij enthousiast. (actief-constructief)

"Dat is goed nieuws", zegt hij glimlachend. (passief-constructief)

"Wil dat zeggen dat je nu later gaat werken? Ben je zeker dat je dat aankunt?", vraagt hij onderschattend. (actief-deconstructief)

"Echt? Je gaat nooit geloven wat ik heb meegemaakt op de weg naar huis...", verandert hij van onderwerp. (passief-deconstructief)

3. Je brengt tijd apart door

Doorheen de laatste decennia zijn we steeds meer van onze partners gaan verlangen. We verwachten niet alleen dat hij of zij ons financieel steunt, gezelschap houdt en beschermt, we willen ook dat ons lief ons persoonlijke hulp biedt.

Het is belangrijk dat je geen vervulling van ál je existentiële noden verlangt van je partner. Zoek naar zelfontplooiing in hobby's, vrienden en werk.

4. Je hebt eenzelfde gevoel voor humor

Humor kan een 'sociaal smeermiddel' zijn in een romantische relatie. Een privé-taaltje met je partner - bijnaampjes en inside jokes die niemand anders zou begrijpen - wijst vaak op een diepgaande verbondenheid.

5. Je doet allebei evenveel klusjes

Man of vrouw: iedereen doet evenveel taakjes in het huishouden.

6. Je probeer nieuwe dingen uit samen

Vertrek op reis, ga naar het theater of probeer eens een nieuwe sport samen. Nieuwe dingen doen zal niet volstaan om een huwelijkscrisis te overwinnen, maar het helpt wel om een goede relatie levendig te houden.

7. Je ervaart geen al te grote ups en downs

Grofweg zijn er vier categorieën van koppels: dramatisch, conflictueus, sociaal betrokken en partner-gericht.

Dramatische koppels ervaren een fluctuerend gevoel van toewijding, en hebben de meeste kans om uit elkaar te gaan. Dan volgen de koppels die hun frustraties snel uiten, maar ook veel ruzie maken.

Sociaal-geëngageerde koppels zijn erg beïnvloedbaar door vrienden en familie in hun gedachten over hun relatie. Partner-gerichte mensen, ten slotte, hebben een positief beeld van hun relatie en ondervinden vooral conflicten wanneer ze te weinig tijd kunnen doorbrengen samen.

8. Jullie kunnen een conflict oplossen

Een goede relatie komt niet zonder ruzie. Het geheim ligt in de manier waarop goede koppels daarmee omgaan. Hun mentaliteit bij een moeilijke discussie zouden ze zo kunnen omschrijven: "De wereld stopt, en ik luister. We geven niet op en en laten elkaar niet achter in pijn. We praten erover en we herstellen de dingen."