Scheldewijding in Doel doet afgeschafte veerdienst met Lillo opnieuw uitvaren

In het bedreigde polderdorp Doel, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Beveren, is zondag de afgeschafte veerdienst met het Antwerpse Lillo opnieuw uitgevaren. Dat gebeurde naar aanleiding van de 42ste Doelse Feesten en de Scheldewijding, waarbij de rivier en de boten gezegend worden.
De Scheldewijding ontstond in 1975 als protest tegen de havenuitbreidingsplannen. Het dorp leek een tijdlang gered, maar sinds eind jaren 90 moest Doel wijken voor het Saeftinghedok. “Ondertussen ligt het Scheldedorp er zieltogend bij. Doel, een historisch dorp, prachtig gelegen aan de Schelde, wordt momenteel leeggeroofd, kapotgeslagen, doodgeknepen. Er wonen nog slechts enkele tientallen mensen”, zegt actiegroep Doel 2020.
Tijdens de Scheldewijding zegenden de almoezenier en de pastoor de rivier en de boten in het polderdorp. Op het programma stonden naast de Scheldewijding ook optredens, animatie, een rommelmarkt, een ambachtenmarkt en een roofvogelshow. Het veer tussen Lillo en Doel kon op veel belangstelling rekenen. De gemeenschappen aan beide zijden van de Schelde, met de Scheldewijding in Doel en de boekenmarkt in Lillo, waren volgens Doel 2020 daardoor opnieuw met elkaar verbonden.

bron: Belga