Politiegeweld VS - National Guard gemobiliseerd na rellen in Milwaukee

door
Belga
Leestijd 2 min.

De gouverneur van de Amerikaanse staat Wisconsin heeft de National Guard gemobiliseerd nadat protesten tegen politiegeweld zaterdagavond uitmondden in rellen. De manifestanten gooiden met stenen naar de politie en gebouwen en wagens werden in brand gestoken. Ze kwamen op straat nadat de politie een 23-jarige man had doodgeschoten. De Nationale Garde, die dient als de reservekrachten van het Amerikaanse leger maar vaak wordt ingezet om te reageren bij noodsituaties, werd door de lokale politie gevraagd om haar bij te staan, aldus gouverneur Scott Walker in een mededeling. Zowat 125 leden van de Nationale Garde zijn onderweg naar Milwaukee, klinkt het.

Buurtbewoners zijn ondertussen zondag samengekomen om te helpen met het schoonmaken van de buurt na de rellen. De gouverneur noemde het initiatief van de bewoners "een daad van onbaatzuchtige zorgzaamheid". "Ik steun de autoriteiten en de burgers van Milwaukee in hun oproep tot duurzame vrede en gebeden", aldus de gouverneur.

Zaterdagavond kwam een tweehonderdtal mensen samen op de plaats van de politie de 23-jarige man doodschoot, waarna er rellen uitbraken. De manifestanten gooiden stenen naar de politie, staken onder meer een benzinestation in brand en er zouden ook schoten afgevuurd zijn, aldus de politie van Milwaukee op Twitter. Volgens politiechef Edward Flynn gingen zes handelszaken in vlammen op.

Bij de rellen raakten vier agenten gewond door rondvliegend puin. Zeventien mensen werden opgepakt.

De 23-jarige zwarte man was zaterdagnamiddag te voet op de vlucht geslagen, nadat zijn wagen werd tegengehouden door de politie. Tijdens de achtervolging werd de man uiteindelijk neergeschoten door een van de agenten. Hij overleed ter plaatse.

Volgens de politie was de doodgeschoten man in het bezit van een semi-automatisch wapen en de burgemeester van de stad, Tom Barrett, bevestigde dat op bodycambeelden van de agenten te zien is hoe de man een wapen in zijn hand had. De agent, zelf een Afro-Amerikaan, had geschoten nadat de man zich met een wapen had omgedraaid, aldus Flynn nog volgens de Chicago Tribune. De agent in kwestie werd overgeplaatst naar een administratieve dienst in afwachting dat het onderzoek is afgerond.

bron: Belga