Pieter-Jan Hannes hoopt op wat meeval om finale 1.500m te halen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Pieter-Jan Hannes kende door blessureleed geen optimale voorbereiding op de Olympische Spelen. Toch verschijnt hij dinsdag in Rio de Janeiro met ambitie aan de start van de reeksen op de 1.500 meter.

"Het is een moeilijke periode geweest met in het voorjaar veel blessures. Maar ik ben wel altijd blijven trainen, vaak alternatieve oefeningen, en vorige maand op de Nacht van de Atletiek kreeg ik dan de eerste tekenen dat mijn oude niveau nabij was. Daarna heb ik nog een maand naar dit doel kunnen toewerken. Ik heb die tijd nuttig besteed, dus ik hoop dat nu te kunnen tonen", legt de 23-jarige atleet zondag uit.

In augustus vorig jaar strandde Hannes tijdens het WK in Peking, de laatste grote internationale afspraak, in de halve finales. "Ik heb daar vooral uit geleerd dat je veel pech kan hebben met de loting", lacht hij. "De reeksen worden doorgaans gelijkmatig verdeeld. Daarna hangt het af van de prestaties in de reeksen. Toen belandde ik in een halve finale met alle favorieten. Dat was een pijnlijke ervaring want ik miste de finale met 10 honderdsten. Anderzijds heb ik eruit geleerd dat ik mee kan spelen en dat ik erbij hoor. Ik heb er de bevestiging gekregen dat ik de juiste lessen had getrokken uit de fouten die ik de jaren daarvoor had gemaakt, zoals op het EK van 2014 in Zürich. Daar werd ik in de reeksen uitgeschakeld terwijl ik op papier bij de beste drie hoorde."

Een strijdplan voor zijn reeks heeft Hannes niet echt achter de hand. "Alles kan gebeuren. Er zijn zoveel mogelijke scenario's. Eens ik de startlijst zal kennen, zal ik wel kunnen voorspellen of het een snelle dan wel tactische race zal worden. Ik ben voorbereid op beide."

Volgens Hannes is een finaleplaats zeker mogelijk "als alles meezit". "Maar het wordt niet vanzelfsprekend. Sowieso heb je steeds drie Afrikanen, drie Arabieren en drie Amerikanen in de finale. Dan schieten er niet veel plaatsen meer over voor Europeanen. Maar haal ik mijn beste niveau en zit alles mee, dan moet ik altijd in de finale zitten."

Net als alle andere Belgische atleten was ook Pieter-Jan Hannes onder de indruk van de gouden medaille die Nafi Thiam in de zevenkamp behaalde. "Tenzij Usain Bolt onder de 19 seconden loopt op de 200 meter, zet Nafi hier dé prestatie van de Spelen neer", stelt Hannes. "Ik weet niet of men goed begrijpt hoe groots haar prestatie is. Jessica Ennis, een absolute legende en de beste aller tijden, kloppen terwijl die zelf haar tweede beste prestatie ooit heeft neergezet. Ze is ook nog maar 21. Ongelofelijk. Het is alsof ik als blanke Europeaan 3:28 zou lopen. Daarmee verpulver je het record van Sebastian Coe, dan ben je acht seconden sneller dan Ivo Van Damme. Zo groots is de prestatie van Nafi."

bron: Belga