OS 2016 - Russische minister van Sport: uitsluiting Klishina "provocatie" met voorbedachte rade

door
Belga
Leestijd 1 min.

De uitsluiting van verspringster Darya Klishina door de internationale atletiekfederatie IAAF is "een provocatie met voorbedachte rade". Die beschuldiging heeft de Russische minister van Sport Vitali Moutko zondag geuit. Klishina leek de enige Russische atlete te worden die toegang zou krijgen tot de Spelen, maar zaterdag werd ze alsnog uitgesloten.

De Russische persbureaus TASS en RIA Novosti citeerden zondag een woedende minister van Sport. "Ik weet niet eens hoe ik het moet omschrijven (de beslissing van de IAAF). Ik begrijp niet hoe mensen dat kunnen doen, het is onmenselijk", aldus Moutko, die het had over "een campagne tegen de Russische sport".

Het IAAF besloot zaterdag om Klishina alsnog uit te sluiten van de Spelen. Eerst had de federatie geoordeeld dat de Russische atlete voldeed aan de toelatingscriteria, omdat ze woont en traint in Florida en zich schikte naar de antidopingcontroles.

De 25-jarige Klishina Klishina heeft al beroep aangetekend bij het International Sporttribunaal (TAS) tegen de schorsing. Er zal snel een uitspraak moeten volgen. Dinsdag beginnen de verspringsters aan de kwalificaties, een dag later staat de finale op het programma. Het TAS buigt zich zondag over de zaak en zou nog "voor middernacht" (maandag 5u00 uur Belgische tijd) een oordeel vellen.

.

bron: Belga