OS 2016 - Coach McLeod na kwartfinale Red Lions: "een ander team gezien in tweede helft"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met een 3-1 zege tegen India blijft de Belgische hoop op een medaille in het hockey meer dan levendig. Nochtans zag het er aan de rust niet zo goed uit met die 0-1 achterstand. "We hebben een ander team gezien in de tweede helft. Ik heb enorm veel vertrouwen in het team. Ik wist dat er meer dan één doelpunt zou vallen in deze match", zo bekende coach Shane McLeod na afloop van de historische zege. Favoriet België eiste tegen India meteen het balbezit op, maar onze landgenoten kregen net voor de eerste pauze een ijskoude douche, toen Akashdeep Singh een Indische doelpoging met succes kon deviëren. "We waren niet geconcentreerd en ze scoren. Ik zei: oei, we zijn misschien niet zo goed aan de match begonnen. De manier waarop verontrustte me meer dan het doelpunt zelf", aldus kapitein John-John Dohmen.

Het gaf India dan weer een uitgelezen kans om een nog voorzichtiger tactiek te hanteren. "India speelde nog langzamer dan gewoonlijk. We hadden het moeilijk om tempo te maken. Ik denk dat ze ons in slaap hebben gewiegd in het begin van de match. Het kostte tijd om oplossingen te vinden. Het komt er dan op aan zeer kalm en geduldig te blijven", stelde Dohmen.

Coach McLeod vroeg zijn Red Lions tijdens de pauze om meer ritme in de wedstrijd te brengen en dat scenario ontrolde zich al snel op het veld. De balcirculatie ging de hoogte in en de Indiërs konden het onder de loden zon niet allemaal meer belopen. "Onze fysieke conditie was beter en ze zijn bezweken", wist verdediger Arthur Van Doren. "De hitte was ondraaglijk", vond Dohmen. "Het was bovendien de zesde match in korte tijd. De vermoeidheid laat zich voelen, maar de motivatie is er nog steeds".

Uiteindelijk zorgde Sébastien Dockier met twee doelpunten voor de verlossing. "Ik scoor twee keer, maar dit is de vrucht van teamwerk", zo bleef Dockier bescheiden. De rollen waren nu omgedraaid. India moest aanvallen en België kon naar hartelust counteren. Tom Boon, die drie dagen voor de eerste wedstrijd een scheur in de hamstring opliep, legde de einduitslag vast. "Ik kom van zeer ver terug. Ik dacht dat het gedaan was. Maar iedereen heeft mij gesteund, nu speel ik en maak ik een doelpunt. Dat is een sterk, ongelofelijk gevoel", glunderde de sterkhouder.

Zo bereikt België na het overleven van de groepsfase ook zijn tweede doelstelling: de halve finale. Een historische prestatie voor het Belgische hockey. "Dit is fantastisch. We hadden het moeilijk in de eerste helft, maar onze tegenstander had dan al veel gegeven. Ze probeerden een match te spelen met zeer weinig kansen, waarin zij zouden scoren op een strafcorner of een doelpunt zouden maken zoals ze er eentje gemaakt hebben. Maar ik denk dat ons team gewoon te sterk was voor hen", besluit McLeod.

.

bron: Belga