"Nafi's goud bewijst dat alles mogelijk is"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dinsdag loopt Anne Zagré de reeksen van de 100 meter horden op de Olympische Spelen. De atlete voelt zich klaar voor de strijd en wil in de eerste plaats "snel lopen". "Ik voel me prima. Ik kijk erg uit naar de start van de competitie. De voorbereiding is zonder problemen verlopen. Ik heb alle trainingen kunnen afwerken zoals ik wilde", zegt de 26-jarige Zagré zondag tijdens een persmoment in het zonovergoten olympisch dorp van Rio de Janeiro.

Vier jaar geleden nam Zagré voor het eerst deel aan de Spelen. In Londen ging de Brusselse er toen uit in de halve finales. Volgende week wil ze minstens even goed doen, en als het kan doorstoten naar de medaillestrijd.

"Mijn eerste doel is snel lopen", legt Zagré uit. "Ik wil vooral goede wedstrijden neerzetten. Als dat lukt, dan zal ik niet ver van een finaleplaats zijn. Maar ik ben er nu nog niet echt mee bezig. Dinsdag wil ik snel gaan in de reeksen. Daarna start ik met hetzelfde doel in de halve finales, en dan zien we wel."

Het Belgische record van Zagré bedraagt 12.71. Als zij die tijd kan benaderen, moet een finale mogelijk zijn. "Vier jaar geleden volstond 12.80 om in de olympische finale te staan. Maar het ene toernooi kan je niet vergelijken met het andere. Toch denk ik dat ik met een record de finale moet kunnen halen. Of ik zo'n tijd in de benen heb, kan ik nu nog niet zeggen. Ik voel me wel goed en in staat om heel te lopen."

Begin juli eindigde Zagré op het EK in Amsterdam op de vijfde plaats. "Dat was toen een ontgoocheling", blikt de hordeloopster terug. "Voor de derde keer viel ik net naast het podium na een vijfde en vierde plaats in vorige EK's. Het was geen slechte uitslag maar het ontbrak mij aan dat tikkeltje extra om eindelijk die medaille te pakken."

Het onverhoopte goud van Nafi Thiam zaterdagavond op de zevenkamp is voor Zagré een extra motivatie om zelf trachten uit te blinken. "Het is buitengewoon wat zij heeft gepresteerd. Nafi was naar hier gekomen om top acht te halen en gaat naar huis met goud. Dat is echt ongelofelijk. Het bewijst dat alles mogelijk is op de Spelen."

bron: Belga