In ere herstelde Mariaprocessie lokt duizendtal gelovigen naar Antwerpse kathedraal

In Antwerpen heeft voor het eerst in bijna 60 jaar opnieuw een Mariaprocessie plaatsgevonden rond de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Dat gebeurde in het kader van de feestelijkheden rond de Tenhemelopneming van Maria en de Antwerpse moederdag op maandag. Maria is de patrones van zowel het bisdom, de stad Antwerpen als de Antwerpse kathedraal zelf. Het spektakel lokte een duizendtal toeschouwers. Het contrast tussen het klokkenspel van de kathedraal en de ingetogen processie enerzijds en de bonkende beats en uitgelaten sfeer op het Closing Festival van Antwerp Pride nauwelijks honderd meter verder anderzijds kon zondagmiddag nauwelijks groter zijn. Dat weerhield vele honderden gelovigen en nieuwsgierigen er echter niet van een kijkje te komen nemen langs het parcours van de processie. Die beperkte zich bij deze eerste editie tot een rondgang door de steegjes rond de kathedraal.
In de processie met het levensgrote genadebeeld uit de Onze-Lieve-Vrouwekapel van de kathedraal stapten een honderdtal deelnemers in vol ornaat mee, waaronder bisschop Johan Bonny en het kapittel van de kathedraal maar ook een kinderkoor en vertegenwoordigers van enkele anderstalige geloofsgemeenschappen. Zij werden gevolgd door een lange rij toeschouwers. Aan de Porta Sancta aan het noordportaal van de kathedraal hield de menigte even halt om enkele liederen aan te heffen.
Zowel zondag als maandag worden in de kathedraal verschillende vieringen gehouden ter ere van Maria. Het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw staat dan tijdelijk aan het hoofdaltaar. Maandagavond wordt het na een vesperdienst weer op zijn plaats gezet.

bron: Belga