Tweede Franse badstad verbiedt boerkini op strand

Tweede Franse badstad verbiedt boerkini op strand
Tweede Franse badstad verbiedt boerkini op strand

Na de Franse stad Cannes, heeft ook een tweede badplaats aan de Côte d’Azur, Villeneuve-Loubet, het dragen van een boerkini op het strand verboden. Dat meldt de burgemeester van de badstad. “Er werd me gesignaleerd dat op een van onze stranden een vrouw aan het baden was die gekleed was”, aldus Lionnel Luca, de burgemeester van Villeneuve-Loubet. “Ik vond dat dat niet kon om hygiënische redenen en dat het niet welgekomen was gezien de algemene context.”

De beslissing van de burgemeester van Cannes om de boerkini te bannen van zijn stranden veroorzaakte de afgelopen dagen een polemiek bij onze zuiderburen. Frankrijk, dat de grootste moslimgemeenschap heeft in Europa, werd de afgelopen maanden het slachtoffer van meerdere jihadistische aanslagen en dat heeft spanningen veroorzaakt. De burgemeester wordt ervan beschuldigd dat hij, door de boerkini op stranden te verbieden, die spanningen nog voedt. Verschillende partijen vinden de beslissing van de burgemeester overigens discriminatie.

Luca zei dat er geen sprake was van discriminatie, en dat hij enkel “alle problemen van openbare orde wil vermijden in een regio die getroffen is door aanslagen”.

Bron: Belga