Spoorvakbond betaalt stakingsboetes terug: HR Rail nodigt ACOD uit om uitleg te geven

Spoorvakbond betaalt stakingsboetes terug: HR Rail nodigt ACOD uit om uitleg te geven

HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, reageert verrast op het nieuws dat de socialistische spoorbond de stakingsboetes terugbetaalt aan de leden, ondanks het akkoord om wilde stakingen te vermijden. ACOD Spoor wordt in de komende dagen uitgenodigd bij de HR Rail-directie om uitleg te komen geven, zegt woordvoerster Kim Buggenhout. Het Laatste Nieuws schreef dat ACOD Spoor de boete van 12,5 euro wil terugbetalen aan de leden die tussen 25 mei en 3 juni deelnamen aan de onaangekondigde stakingen op het spoor. Dat moet blijken uit een pamflet dat door de vakbond in West-Vlaanderen wordt verspreid. In Antwerpen zou de belofte van terugbetaling mondeling zijn gebeurd.

“HR Rail is verrast door deze démarche. We werden niet officieel via de nationale vakbondsleiding op de hoogte gesteld”, zegt woordvoerster Kim Buggenhout. “Zij worden in de komende dagen uitgenodigd bij de directie om uitleg te komen geven over dit initiatief.”

De terugbetaling van de boete staat volgens HR Rail haaks op de engagementen in de procedure die door de bonden is goedgekeurd. “Door de boete van het personeelslid ten laste te nemen, wordt de procedure geneutraliseerd.” De boete voor wilde stakingen moet ervoor zorgen dat het personeelslid in kwestie voelt dat er iets onrechtmatigs gebeurd is, klinkt het.

De vakbond zal in de loop van de komende dagen uitgenodigd worden, wanneer ze dan zullen samenzitten, moet nog bekeken worden.

bron: Belga