Socialistische bond betaalt stakingsboetes terug aan leden

Socialistische bond betaalt stakingsboetes terug aan leden

Hoewel de spoorbonden een akkoord met de NMBS-directie sloten om wilde stakingen te vermijden, betaalt de socialistische vakbond de boete van 12,5 euro terug aan overtreders. N-VA en Open Vld reageren gedegouteerd, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws zaterdag. Wie tussen 25 mei en 3 juni deelnam aan de onaangekondigde stakingen op het spoor, werd door HR Rail, de personeelsdienst van de NMBS, op het matje geroepen en kreeg een boete van 12,50 euro. Maar de leden van de socialistische spoorbond hoeven daarvoor niet zelf voor in de buidel te tasten: ACOD Spoor wil dat bedrag voor haar leden terugbetalen. Dat blijkt uit een pamflet dat door ACOD Spoor in West-Vlaanderen wordt verspreid. In Antwerpen zou de belofte van terugbetaling mondeling zijn gebeurd.
Bij meerderheidspartijen N-VA en Open Vld is het ongenoegen groot. “Ik vind dit shockerend”, zegt N-VA-Kamerlid Inez De Coninck. “Ze tekenden dat protocolakkoord dat wilde stakingen moet vermijden en nu negeren ze dat door de boetes zelf te betalen. Ze wenden eigenlijk belastinggeld aan om wilde stakingen te financieren. Ik vind dat crimineel, dat zijn maffiapraktijken.”
Nele Lijnen, Open Vld-Kamerlid, wijst op de hypocrisie van de vakbond. “In dit debat hebben ze altijd aangegeven dat die wilde stakingen niet door de beugel konden. En nu gaan ze achter de rug die boetes zelf betalen? Ik ben gedegouteerd.”

bron: Belga