Militairen nemen ontslag door hoge werkdruk

Militairen nemen ontslag door hoge werkdruk

Volgens de vakbond ACOD hebben in de kazerne van Brasschaat de afgelopen twee maanden elf militairen hun ontslag ingediend. De oorzaak is telkens de hoge werkdruk. Het probleem van overwerkte soldaten stelt zich niet alleen in Brasschaat, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws zaterdag. Operatie Homeland, waarbij militairen op straat patrouilleren omwille van de terreurdreiging, is de boosdoener. “Onze troepen kreunen onder de lange dagen en vele weekends”, zegt Luc Maes, ACOD Defensie. “De 1.600 militairen op straat komen uit de beperkte poule van 3.000 tot 4.000 militairen uit de landcomponent. Die is nu echt wel uitgeput. Er zijn immers ook nog militairen nodig voor gevechtsopdrachten in Mali en Afghanistan en voor trainingen. Er zouden 200 militairen bijkomen, maar ondertussen zijn er een honderdtal die defensie opnieuw verlaten door de hoge werkdruk.”
Bovendien is de verloning volgens de vakbonden niet in verhouding tot de vele overuren. In tegenstelling tot het toelagestelsel van de politie, worden overuren en weekends in het leger amper gecompenseerd.
Het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is het niet eens met het beeld van overwerkte militairen. Volgens hen hebben er in Brasschaat over het hele jaar gezien twaalf militairen hun ontslag aangevraagd, een cijfer dat in lijn zou liggen met de voorgaande jaren. Ook in de rest van het land is er geen probleem.

bron: Belga