Amerikaanse rechtbank heft veroordeling op van man uit Netflix-documentaire

Amerikaanse rechtbank heft veroordeling op van man uit Netflix-documentaire

Een Amerikaanse rechtbank heeft vrijdag de veroordeling voor moord opgeheven van een van de twee mannen uit de Netflix-documentaire “Making a Murderer”. Volgens de rechter verkregen de onderzoekers de bekentenis van de man op een onrechtmatige manier. Brendan Dassey bekende dat hij zijn nonkel Steven Avery in 2005 hielp met het verkrachten en vermoorden van fotografe Teresa Halbach, in de noordelijke Amerikaanse staat Wisconsin.
Beiden werden, na afzonderlijke strafprocessen, veroordeeld tot levenslange gevangenistraffen.
Maar volgens rechter William Duffin legde Dassey zijn bekentenissen af na valse beloftes van de onderzoekers, die hem zeiden dat hij “niets had om zich zorgen te maken”. Daardoor zijn de bekentenissen volgens Duffin ongeldig als bewijsmateriaal.
Dassey zal binnen de 30 dagen worden vrijgelaten tenzij de openbare aanklagers beslissen om opnieuw een proces te starten.
In de tiendelige serie “Making a Murderer” stelden filmmakers Moira Demos en Laura Ricciardi zich vragen bij de manier waarop Dassy en Avery in de gevvangenis belandden.
De serie kon op een grote publieke belangstelling rekenen, en werd genomineerd voor drie Emmy Awards. Intussen is ook een tweede reeks aangekondigd.

bron: Belga