Zuid-Koreaanse turnster stomverbaasd over buzz die selfie met Noord-Koreaanse creëerde

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Zuid-Koreaanse turnster Lee Eun Ju verklaarde "stomverbaasd" te zijn over de buzz die ze creëerde door op de Spelen in Rio een selfie met haar Noord-Koreaanse collega Hong Un-jong te nemen en de foto op de sociale media te posten. "Ik zag haar en heb gevraagd om als souvenir een foto met haar te mogen nemen. Voor Rio had ik haar nog nooit ontmoet, maar ik zag haar op televisie aan het werk", aldus de 17-jarige Lee. Hong, 27 jaar, werd in 2008 in Peking de eerste Noord-Koreaanse turnster die olympisch goud veroverde. Ze deed dat met haar sprongoefening. In Rio plaatste ze zich als tweede voor dezelfde toestelfinale.

Met politiek had de selfie dus niets te maken. "Ik ken niet veel van politiek, maar ik denk niet dat onze relatie met Noord-Korea zo verschrikkelijk slecht is", zegt Lee. "Atleten van alle nationaliteiten lopen hier door elkaar en begroeten elkaar. Waarom zouden de Koreanen dat niet mogen. Aan deze ophef had ik mij niet verwacht. Ik ben echt verbluft."

Zelfs IOC-voorzitter Thomas Bach reageerde op de foto. Hij vond het "een mooi gebaar dat de olympische geest perfect illustreert."

Na de Koreaanse oorlog (1950-1953) hebben Noord en Zuid nooit een vredesverdrag ondertekend. Ze leven nog altijd op gespannen voet en zijn technisch gezien nog altijd in staat van oorlog.

bron: Belga